đŸŒč ALLA SKA KUNNA KÄNNA SIG TRYGGA đŸŒč

"Förra veckan hade vi möte med Beredningen för mÀnskliga rÀttigheter i VÀstra Götalandsregionen. Beredningen Àr ett förberedande organ innan frÄgorna om mÀnskliga rÀttigheter tas upp till hantering i Regionstyrelsen. Förra mandatperioden var det en kommitté med egen budget och eget beslutsmandat. Omorganisationen till en beredning har inte varit gynnsam för dessa viktiga horisontella och universella frÄgor. Jag hoppas verkligen och önskar starkt att det blir en kommitté eller styrelse nÀsta mandatperiod.

Idag har vi fĂ„tt en presentation av rapporten om ”HĂ€lsa pĂ„ lika villkor”. Den skedde Ă„rligen frĂ„n 2004 och mĂ„lgruppen har hela tiden varit. 16-84 Ă„r. Men frĂ„n 2016 sĂ„ görs undersökningen vartannat Ă„r. Men pĂ„ grund av pandemin gjordes en extra undersökning vĂ„ren 2021. Det skickades ut ungefĂ€r 60 frĂ„gor som behandlade:

‱ allmĂ€nt hĂ€lsotillstĂ„nd

‱ fysiska och psykiska besvĂ€r

‱ levnadsvanor

‱ symtom och besvĂ€r

‱ trygghet och sociala relationer

‱ TillĂ€ggsfrĂ„gor om coronapandemin

Sammanfattningsvis Àr upplevelsen att allmÀnt hÀlsotillstÄnd gÄr i fortsatt positiv riktning, sÀrskilt bland Àldre. Men yngre personer (16-29 Är) upplever sin hÀlsa som sÀmre Àn tidigare Är. Unga kvinnor besvÀras mer av Àngslan, oro eller Ängest. Och skillnaden mellan mÀn och kvinnor har ökat sedan senaste mÀtningen.

Det riktigt bekymmersamma Ă€r att framtidstron Ă€r lĂ€gre i den yngre Ă„ldersgruppen. DĂ€r gĂ€ller det att vi stĂ€rker stödet för att sĂ„ mĂ„nga som möjligt ska klara av sina studier. DĂ€r har regionen sedan flera Ă„r haft som mĂ„l att jobba med ”fullföljda studier”. Detta Ă€r ett strategiskt mĂ„l dĂ„ mĂ€nniskor som klarar av sin grundskole- och gymnasieutbildning för ett rikare liv, har bĂ€ttre hĂ€lsa och mer framtidstro.

Men visste vi/ni om att ungefÀr varannan kvinna i VÀstra Götaland kÀnner sig otrygg utomhus. 50% av befolkningen Àr en skrÀmmande hög siffra. SÄ ska vi inte ha det i ett vÀlfÀrdssamhÀlle. Att kunna röra sig fritt Àr en mÀnsklig rÀttighet. I FNs konvention Artikel 3 stÄr det Var och en har rÀtt till liv, frihet och personlig sÀkerhet. Det betyder att alla har rÀtt att leva och vara fria. Den som inte har begÄtt ett brott fÄr inte sitta i fÀngelse. Alla har rÀtt att kÀnna sig sÀkra i sitt liv. Ingen fÄr utsÀtta dig för vÄld eller hot.

Det Ă€r ett viktigt uppdrag för oss i politiken. Alla ska kunna kĂ€nna sig trygga!”

Louise Åsenfors
ErsÀttare Regionstyrelsen

#SiFyrbodal #S2022

[instagram-feed]
facebook Twitter Email