đŸŒč STÄRKT DEMOKRATISKKONTROLL AV VÄLFÄRDEN đŸŒč

"Vid regionfullmÀktiges sammantrÀde den 30 november diskuterades lÀget inom förlossningsvÄrden i VÀstra Götaland. Samtidigt som den S-ledda regeringen i fler omgÄngar har stÀrkt regionens ekonomi med sÀrskilt öronmÀrkta medel till förlossningsvÄrden kommer pengarna ÀndÄ inte ned till verksamheterna. Personalen sliter hÄrt, arbetsmiljön Àr anstrÀngd pÄ mÄnga hÄll och personalavhoppen orovÀckande stort.

Svaret frÄn den högsta moderatledda regionledningen Àr att man inte har nÄgot ansvar! Man anser att man gjort det man behöver göra, och att det inte Àr brist pÄ resurser utan det handlar om att det Àr chefer och verksamheter som har uppdraget att lösa problemen.
En bÀrande grund för den gemensamma vÀlfÀrdsmodellen Àr att den ska styras demokratiskt. I det ingÄr att de folkvalda Àr ytterst ansvariga för hur verksamheten utvecklas och anvÀnder vÄra gemensamma skatteintÀkter, men Àven vad de levererar och med vilken kvalitet. I ansvaret ingÄr ocksÄ ett arbetsmiljöansvar.

VÄra politiska motstÄndare i bland annat det moderata lÀgret gillar ju som bekant marknadskrafter. Men inte ens i marknaden skulle det vara acceptabelt för en ansvarig VD att avsÀga sig allt ansvar. Den VD:n hade nog sparkats ut samma dag. Men inte hÀr, inte! Den frÄga som instÀller sig Àr varför vill man företrÀda det gemensamma offentliga om man inte vill ta sitt demokratiska ansvar. VÄrt svar har alltid varit kristallklart. Den demokratiska kontrollen över vÄr gemensamma vÀlfÀrd behöver stÀrkas. Det innebÀr att vi ska skapa de rÀtta förutsÀttningar som behövs för att verksamheterna ska kunna klara sina Ätaganden, att se till att den levererade servicen hÄller hög kvalitet och arbetsmiljön upplevs som god av medarbetarna.

I valet den 11 september 2022 har alla möjlighet att vĂ€lja vad som Ă€r viktigt. Mer misslyckade marknadslösningar eller demokratisk kontroll över vĂ€lfĂ€rden. Det valet Ă€r var och ens.”

Bijan Zainali
OppositionsregionrÄd i VÀstra Götalandsregionen

[instagram-feed]
facebook Twitter Email