Ukrainas kamp är vår

Låt oss minnas den 30 november 1939, då Sovjetunionen anföll Finland utan varning. ”Finlands kamp är vår” var mantrat som enade svenskar att stödja sitt grannland mot övermakten. Svenskar sände inte bara militär utrustning utan även 8 000 frivilliga soldater deltog i striderna på Finlands sida.

Ukrainas kamp är också vår kamp. Idag markerar vi tvåårsdagen sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Två år fyllda med krig och lidande. I två år har Ukrainas försvarare stått emot en fiende som inte enbart strider mot Ukraina, utan också mot demokratin och mänskliga rättigheter. En fiende som inte tvekar att döda de som motsätter sig dem, och som brutalt krossar alla försök till protester. En fiende som är beredd att fortsätta detta krig till varje pris, även om det innebär Ukrainas undergång. Detta får inte ske!

Under dessa år har det ukrainska folket stått starkt och försvarat sitt land med stor ära, trots att deras land håller på att falla sönder. Vi ser familjer som tvingas på flykt och som splittras. Hem som reduceras till ruiner, och familjer där söner och döttrar kämpar på frontlinjen. Föräldrar som kämpar för att skydda sina barn och äldre, strävande efter att ge dem säkerhet och hålla hungern stången. Många har förlorat nära och kära i denna konflikt. Kriget måste ta slut, och det är vår plikt att stödja och hjälpa till på bästa sätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Låt oss stå enade för Ukraina, för demokrati, och för mänskliga rättigheter.

Ann-Britt Dahl
Ordförande

[instagram-feed]
facebook Twitter Email